Algemeen

Bamboe eten: drie heerlijke recepten

Bamboe op bord, bamboe eten

Foto: Joi Ito (CC)

Bamboe kan op veel verschillende manieren gebruikt worden, je ziet het steeds vaker terug in het interieur, maar ook muziekinstrumenten worden er van gemaakt. Maar wist je dat je bamboe ook kunt eten? Bamboe eten is gezond, heeft een frisse en knapperige smaak en kan daardoor in veel verschillende gerechten gebruikt worden. Ideaal wanneer je graag wat meer variatie in de keuken en op het bord wilt!

In dit artikel lees je waarom bamboe eten gezond is, welke bamboe je kunt eten en hebben we drie heerlijke recepten voor jouw eerste maaltijd van bamboe voor je gemaakt.

Waarom is bamboe eten gezond?

Als er iemand aan je vraagt: zullen we vanavond bamboe eten? Dan is de kans best groot dat je niet volmondig ja zegt als je nog nooit bamboe gegeten hebt. We kennen de uitspraak ‘Wat een boer niet kent, dat eet die niet’ allemaal wel.

In Nederland is het eten van bamboe dan ook niet zo populair als bijvoorbeeld in Azië. Waar het in tijden van Corona (Covid-19) zelfs een nieuw record aantal zoekopdrachten had in Google.

Bamboo shoots

Waarom het onder de Nederlanders minder populair is, is lastig te achterhalen. We hebben al een breed scala aan groente en fruit waarmee we zeer divers kunnen koken. Iets nieuws proberen staat dan ook niet voor iedereen bovenaan de lijst.

Toch is bamboe eten gezond voor je. Niet alle soorten bamboe zijn eetbaar, maar daar lees je zometeen meer over.

Het eetbare gedeelte van bamboe zijn de bamboescheuten, ook wel bamboe spruiten genoemd. Er zijn verschillende redenen waarom het eten van bamboescheuten zo gezond is. 

Ze bevatten namelijk veel vitamines, vezels en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn goed voor het elastisch en soepel houden van de huid en ondersteunen de calciumopname in de botten. Daarnaast is het eten van bamboe ook gezond omdat het goed is voor de spieren, haren en tanden. Naast de vele vezels, vitaminen en mineralen, bevat bamboe weinig vetten en bijna geen suiker. 

Bamboe is dus perfect te combineren met vrijwel ieder dieet, zelfs wanneer je voor of na de aankomende feestdagen weer graag een paar kilootjes kwijt wilt. 

Bamboe soorten die je kunt eten

Nu je weet dat bamboe eten gezond is, en waarom, is het goed om te weten welke van de maar liefst 1500 soorten bamboe je kunt eten.

Verreweg de meeste soorten bamboe zijn niet eetbaar, maar zijn wel weer geschikt voor het maken van bijvoorbeeld bamboematten voor in de tuin of balkon, of een duurzaam interieur van bamboe.

Sommige soorten bamboe worden maar liefst tien meter hoog en andere soorten groeien lager bij de grond. Er zijn dus in totaal meer dan 1500 soorten bamboe, waarvan er ongeveer 100 eetbaar zijn. En van deze eetbare soorten worden er ook maar tientallen gebruikt in de keuken.

De meeste eetbare en smakelijke bamboescheuten zijn afkomstig van de ‘phyllostachys’ bamboe. Zoals we al eerder vertelde zijn alleen bamboescheuten (ook wel bamboe spruiten genoemd) eetbaar van de bamboeplant. Dit zijn de ‘uitlopers’ van de bamboe plant. Je kunt dus alleen deze scheuten van de bamboe eten.

Eetbaar bamboescheuten

3 heerlijke recepten met bamboescheuten

We kunnen ons goed voorstellen dat je enthousiast bent geworden en graag zelf een keer bamboe wilt eten. Toch?

We hebben daarom drie heerlijke recepten voor je opgesteld met bamboescheuten.

1. Wokschotel met bamboescheuten

Ingrediënten

  • zonnebloemolie 
  • 300 gram witte rijst 
  • 1 blik bamboescheuten 
  • 400 gram hamlappen 
  • sojasaus
  • knoflook 
  • 300 gram peultjes 
  • bakje rijsttafelmix

Bereiden

  1. Kook de rijst zoals omschreven op de verpakking en marineer het vlees met de knoflook en sojasaus. 
  2. Roerbak het vlees in de zonnebloemolie en voeg na ongeveer vijf minuten de bamboescheuten en peultjes toe.
  3. Laat het geheel nog drie minuten doorbakken. 
  4. Serveer de schotel hierna in kommen en bestrooi het gerecht met de rijsttafelmix.

2. Heerlijke bamboesoep

Ingrediënten

  • 2 bouillonblokjes (kippenbouillon)
  • 1.5 liter water
  • maizena
  • 1 ei
  • chilisaus
  • sojasaus
  • 100 gram taugé
  • rode wijnazijn
  • 150 gram shii-takes
  • 1 blik bamboescheuten
  • peper en zout

Bereiden

  1. Snijd de shiitakes en bamboescheuten in stukjes en voeg deze toe in een pan met water.
  2. Voeg bouillonblokjes en 2 eetlepels sojasaus toe en breng het geheel aan de kook
  3. Voeg 2 eetlepels azijn, 3 eetlepels chilisaus, peper, zout en de taugé toe. 
  4. Meng 2 eetlepels maizena met een kleine hoeveelheid water en voeg dit vervolgens aan het geheel toe. 
  5. Sluit af met het kloppen van het ei en voeg het geklopte ei vervolgens toe.

3. Thaise curry met kip en bamboescheuten

Ingrediënten

  • 500 milliliter kokosmelk 
  • 120 milliliter kokosroom
  • 100 gram baby maïs
  • 250 gram cherry tomaatjes
  • Thaise vissaus, bruine rietsuiker
  • 230 gram bamboescheuten
  • 125 gram haricots verts
  • 500 gram kipfilet
  • 20 gram Thaise basilicum
  • gele curry pasta.

Bereiden

  1. Verwarm de gele curry pasta samen met de kokosroom, voeg de kip toe en bak gedurende 5 minuten. 
  2. Voeg hierna de bamboescheuten, baby mais, cherry tomaatjes, kokosmelk en haricots verts toe.
  3. Laat het geheel op laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen. 
  4. Gebruik de suiker en de vissaus om het gerecht op smaak te brengen en garneer dit naar wens met de basilicumblaadjes.

4. Bonus gerecht, bamboe met sojasaus

Kook jij je eerste bamboe maaltijd liever aan de hand van een video? Bekijk dan de video van Mingfang Wang eens waarin ze een bamboe met sojasaus klaarmaakt.

Bamboescheuten kopen voor je gerecht

Bamboescheuten kun je in verschillende winkels kopen. Wellicht is het je nooit opgevallen, maar ze staan zelfs bij de Albert Heijn in de schappen. Bamboescheuten van AH zijn geschikt voor bovenstaande recepten.

In meer gespecialiseerde zaken zoals toko’s, is er meer keuze uit verschillende merken eetbare bamboescheuten. Uiteindelijk maakt het niet veel uit welk merk bamboescheuten je kiest, veel verschil in smaak of voedingsstoffen is er eigenlijk niet. 

Kies een recept, ga naar de winkel om ingrediënten te kopen en ga aan de slag met je eerste bamboe gerecht. Laat je ons weten wat je ervan vindt?

author-avatar

Over Thomas

Mijn naam is Thomas, oprichter en eigenaar van Bamboebaas. Ik ben zó enthousiast over bamboe, dat het mijn missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit materiaal. Al jarenlang ben ik bezig met bamboe, hierdoor weet ik precies wat de mogelijkheden zijn en hoe je ermee om moet gaan. Heb je vragen over bovenstaand blogartikel of over onze producten? Dan kun je bij mij terecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *