Algemeen

9 interessante bamboe weetjes die jij nog niet wist

Bamboe weetjes

Wist je dat bamboe een wereldrecord heeft, sterker dan staal is en door Thomas Edison is gebruikt bij het uitvinden van de gloeilamp? Door de unieke eigenschappen van bamboe wordt dit materiaal voor veel verschillende doeleinden gebruikt en zijn er inmiddels honderden leuke bamboe weetjes ontstaan. 

In dit artikel zetten we de 10 meest interessante bamboe weetjes voor je op een rij zodat jij meer te weten komt over dit duurzame materiaal en binnenkort iets leuks aan je vrienden kunt vertellen.

1. Bamboe is sterker dan staal

Als we aan jou zouden vragen welke materialen de sterkste materialen van de wereld zijn, welke zou je dan opnoemen?

Wellicht dat je nu wel een vermoeden begint te krijgen dat bamboe hier zeker bij hoort te staan. Bamboe heeft namelijk een grotere treksterkte dan staal.

Treksterkte is ‘de spanning waarbij een materiaal bezwijkt onder trekbelasting.’

Bamboe is dus een van de sterkste materialen op aarde. Vanwege deze eigenschappen wordt bamboe nu onder andere gebruikt om fietsframes te maken, vanwege het lichte gewicht en de ongelooflijke sterkte. 

Dit maakt bamboe ook een ideale kandidaat als vervanger van hout. Denk aan bijvoorbeeld bamboe tafels, stoelen of constructies van huizen. Het vermogen van bamboe om te buigen maar niet te breken, is wat het deze ongelooflijke eigenschap geeft.

Wil je meer lezen over hoe sterk de verschillende soorten bamboe zijn? Lees dan hier verder.

2. Bamboe heeft een Guinness World Record

Bamboe is de snelst groeiende plant van de wereld. Dit is gemeten en vastgelegd door Guiness World Records. Bamboe groeit maar liefst 91 cm per dag! Je kunt dus letterlijk voor een bamboe plant plaats nemen en hem in een aantal uur centimeters zien groeien. Als we het aantal centimeters omrekenen naar snelheid per uur komen we uit op 0.00003 km/h.

Naast de snelheid waarop bamboe groeit kan deze plant ook zeer groot worden. In de tropische regenwouden is er bamboe gemeten van 40 meter hoog. In de Verenigde Staten en Europa kun je bamboe tegenkomen van 20 tot 30 meter.

Dit is toch verbazingwekkend voor een plant?

Onder andere de snelheid waarmee bamboe groeit maakt deze plant zo duurzaam. Wanneer de bamboe wordt geoogst, groeit deze daarna gewoon weer verder.

Bamboe Guiness World Record

3. Bamboe is eetbaar

In Azië komt het veel meer voor dan in Europa, het eten van bamboe. De bamboescheuten behoren in Azië tot algemeen voedsel. Ondanks de lage voedingswaarden die bamboe met zich meebrengt bevat het heel weinig vet en calorieën.

De scheuten worden uit de plant gesneden als deze nog in de kinderschoenen staat en slechts ongeveer 6 centimeter lang is. Ze voegen een mooie massa toe aan het eten, om het meer vullend te maken. 

Niet alleen mensen eten bamboe. De schattige en geliefde panda weet hier ook wel raad mee. Panda’s eten als ontbijt, lunch en diner alleen maar bamboe, het is namelijk het hoofdvoedsel van dit dier. Ondanks het lage vetgehalte en calorieën wat bamboe bevat groeien panda’s toch tot meer dan 200 pond

4. Bamboe is een hernieuwbare hulpbron

Bamboe groeit zo snel dat het één tot vijf jaar na het planten al geoogst kan worden. Bij bomen, zoals eiken, kunnen er wel tientallen jaren overheen gaan voordat deze klaar zijn om geoogst te worden.

Bamboe is dan ook een uitstekende vervanger van het traditionele hout uit bomen. De ontbossing van bomen levert ook een belangrijke negatieve bijdrage aan ons milieu. Bamboe kan deze behoefte aan ontbossing drastisch verminderen en het milieu helpen redden.

Naast dat bamboe veel sneller te oogsten is, is bamboe ook een hernieuwbare bron. Dat betekent dat voor de groei van bamboe geen grondstoffen nodig zijn die op zullen raken. 

5. Bamboe is ideaal voor duurzame producten

Bamboe is een van de meest veelzijdige planten ter wereld. We hadden het er eerder al over, maar bamboe is uiterst geschikt voor de productie van inmiddels honderden verschillende producten.

Naast dat bamboe zeer sterk is, heeft deze ook antibacteriële en geurverdrijvende eigenschappen. Hierdoor zien we het materiaal ook steeds meer terugkomen in kleding, hoofdkussens en in het interieur.

Maar dat is nog lang niet alles! Wil je nou weten welke bamboe producten er allemaal gemaakt worden? Bekijk dan onze shop eens.

IKEA - NILSOVE / NORNA Stoel met stoelkussen
IKEA - IVAR Open kast met deuren - 89x30x124 cm - Grenen
HKliving hanglamp riet naturel 60 x ø80
Zeller Bamboo Wasmand

6. Bamboe versterkt het aroma van alcohol

In China gebruiken sommige likeurfabrikanten bamboestammen om hun sterke drank te rijpen, in plaats van de traditionele eikenhouten vaten. 

De alcohol wordt in de bamboestam geïnjecteerd en vervolgens gemengd met de natuurlijke sappen van de bamboe, waaronder de flavon uit de stam en het bamboesap. 

Het bamboesap wordt beschouwd als een traditioneel medicijn en wordt gebruikt om de gezondheid van de longen te verbeteren en als een algemeen ontgiftingsmiddel. 

Bamboe absorbeert ook een deel van het alcoholgehalte, wat sommigen misschien als een voordeel of een defect beschouwen. Zo kan bamboe helpen bij het op smaak brengen en de gezondheidseigenschappen van alcoholische dranken verbeteren.

Bamboe alcohol aroma versterken - bamboe weetjes

7. Thomas Edison gebruikte bamboevezel

Iedereen kent Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp en vele andere uitvindingen.

Tijdens het uitvinden van de gloeilamp in 1880 was Edison op zoek naar het beste materiaal als gloeidraad. Hij testte wel 1600 verschillende materialen om als gloeidraad te gebruiken in zijn gloeilamp waaronder kokosvezel, vislijn en haren van de baard van een arbeider. Maar ook bamboevezel!

Hij ontdekt dat verkoolde bamboevezel de elektrische stroom het beste geleide en dit materiaal langer meeging dan enig ander materiaal op dat moment, namelijk 1200 uur.

Waar bamboe wel niet overal goed voor is (geweest)!

8. Bamboe is er in verschillende kleuren 

Die mooie, kleurrijke bamboe foto’s op Pinterest worden niet altijd gefotoshopt. Bamboe is in verschillende kleuren in de natuur te vinden. 

De variatie in kleur in de bamboe wereld kan erg verbluffend zijn. Bamboe is te vinden in effen kleuren groen, geel, bruin, zwart, rood tot blauwtinten! Er zijn bamboesoorten gestreept met groen, geel, roze, bruin, zwart of zelfs combinaties. Sommige bamboe is zelfs getextureerd met grote uitpuilende knopen tot verticale strepen. 

Bamboe bladeren zijn net zo gediversifieerd met vele tinten groen tot bonte patronen van wit, geel, crème of tinten blauw! 

Welke kleur bamboe vind jij het mooiste?

Verschillende kleuren bamboe

9. Bamboe wordt gebruikt voor prachtige hutten (huizen)

Het woord hut is voor de prachtige bamboe bouwwerken die wereldwijd te vinden zijn niet meer passend. Er worden vooral in Azië complete huizen gebouwd van bamboe, die echt even de moeite waard zijn om te bekijken.

Hoewel bamboehutten niets nieuws zijn, wint het idee om grotere structuren te maken met geweven bamboe steeds meer bekendheid vanwege de kosteneffectiviteit, de sterkte en het duurzame karakter ervan. 

Bekijk deze inspirerende Ted Talk over een geweldig project op Bali!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.