Kleding

Alle voordelen van bamboe kleding op een rijtje

Bamboe vezels en katoen

Als je gaat shoppen voor nieuwe kleding, houd je natuurlijk rekening met je eigen persoonlijke stijl. Materiaalkeuze daarentegen is iets wat we ook steeds belangrijker vinden. Duurzame materialen zoals bamboe komen dan al snel om de hoek kijken. En dat is niet gek! Want bamboe kleding heeft heel veel voordelen. Welke voordelen zijn dat dan, vraag je je waarschijnlijk af? Dat gaan we je in dit artikel haarfijn uitleggen.

Wat is bamboe kleding?

Bamboe kleding wordt gemaakt van bamboe. Vaak is het overgrote deel van het kledingstuk gemaakt van bamboe en de rest van bijvoorbeeld katoen. 

Bamboe is feitelijk een grassoort. Als je die stevige stammen ziet, zou je dat niet direct denken, maar toch is het zo. Er zijn maar liefst 10.000 verschillende soorten bamboe. Bamboe kleding wordt gemaakt van de soort Moso. Dat is een van de snelst groeiende soorten bamboe. In China werd begin 2000 ontdekt hoe je van bamboe kleding kon maken, en daar zijn we tot de dag van vandaag erg blij mee. Want of het nu gaat om ondergoed, shirts, sokken of broeken, kleding van bamboe is niet meer weg te denken uit de kledingindustrie.

De voordelen van bamboe kleding

Waarom zou je kiezen voor kleding gemaakt van bamboe, vraag je je misschien af. Er zijn zoveel andere stoffen, zoals katoen, wol, viscose en linnen. Hoewel deze stoffen al lang gebruikt worden, heeft bamboe als materiaal voor kleding veel voordelen. Hieronder zie je ze op een rijtje.

1. Bamboe is duurzaam

Het kan zijn dat je het nog niet wist, maar het produceren van katoen is ontzettend belastend voor het milieu. Bamboe textiel is daarentegen een stuk milieuvriendelijker. Het kan op duurzame wijze geteeld worden en het is een makkelijk gewas. Bamboe groeit namelijk ongelooflijk snel. De soort die voor kleding wordt gebruikt kan bijna 1 meter per dag groeien. Binnen 8 tot 10 weken kan bamboe geoogst worden. En als de plant gekapt wordt, groeit deze vanzelf weer verder, dit noemen ze ook wel een onuitputtelijke bron! 

Verder zijn er voor het kweken van bamboe minder pesticiden nodig dan voor katoen. En geen zorgen: de Moso bamboesoort is niet dezelfde soort die de panda eet.

Panda eet bamboe

2. Bamboe stof voelt zacht en soepel aan en is ijzersterk

Zoek jij een stof die comfortabel aanvoelt en ijzersterk is? Dan moet je kleding van bamboe echt een keer uitproberen. Bamboe is zo zacht en comfortabel op de huid omdat de bamboevezels een ronde en gladde structuur hebben. Daarnaast heeft bamboe een grotere trekkracht dan staal. Ook dit komt door de structuur van de vezels van de bamboe plant. Door deze combinatie kun jij genieten van comfortabelen kleding die zijn pasvorm goed blijft behouden.

3. Extra geschikt voor de gevoelige huid

Zelfs als je een gevoelige huid hebt, kun je bamboe kleding dragen. Het is namelijk een hypoallergene stof. Alle huidtypes kunnen dit in de meeste gevallen goed verdragen. Een ander voordeel van bamboe is dat het een antibacteriële werking heeft, waardoor het lang fris blijft en je minder kans hebt op luchtjes en huidirritatie. Vooral mensen met eczeem kunnen veel voordeel hebben bij het dragen van bamboe kleding.

Bamboe stof is heerlijk zacht en comfortabel

4. Kleding van bamboe is geschikt voor alle seizoenen

Of je nu kleding zoekt voor de zomer of de winter, je kunt bamboe in alle seizoenen dragen. In de zomer voelt bamboe kleding heerlijk koel aan, terwijl het je in de winter goed warm houdt. Dat komt doordat bamboevezels een open structuur hebben.

5. Bamboe kleding blijft lang fris

Nog steeds niet overtuigd van bovenstaande voordelen? Neem bijvoorbeeld het feit dat bamboe kleding langer fris blijft. Bamboevezels zitten vol microscopisch kleine gaatjes, waardoor de kleding goed ventileert. De stof absorbeert daarnaast ook nog eens tot drie keer meer vocht dan katoen. Daardoor zal je bamboe kleding vocht snel afvoeren en blijf je je langer droog en fris voelen.

Bamboe t-shirt

6. Berg je strijkijzer maar op, strijken is nauwelijks nodig

Zeg nou eerlijk, jij hebt toch ook wel wat beters te doen dan kleding strijken? Precies! Niemand houdt van die wekelijkse berg was die gestreken moet worden. Het laatste voordeel van bamboe kleding is dat dit materiaal veel minder kreukt. Hierdoor is strijken praktisch niet nodig en bespaar je jezelf een hoop extra werk.

Overtuigd van alle voordelen van bamboe kleding? Probeer het dan eens uit!

We hebben ons best gedaan alle mogelijke voordelen van bamboe zo goed mogelijk op een rijtje te zetten. Heeft dit je kunnen overtuigen? Bamboebaas is dé bamboe kleding winkel van Nederland. We verzamelen namelijk alle kleding op één plek zodat jij gemakkelijk en overzichtelijk kunt shoppen. Bekijk ons aanbod en kies vanaf nu voor duurzame bamboe kleding.

author-avatar

Over Thomas

Mijn naam is Thomas, oprichter en eigenaar van Bamboebaas. Ik ben zó enthousiast over bamboe, dat het mijn missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit materiaal. Al jarenlang ben ik bezig met bamboe, hierdoor weet ik precies wat de mogelijkheden zijn en hoe je ermee om moet gaan. Heb je vragen over bovenstaand blogartikel of over onze producten? Dan kun je bij mij terecht!