Resultaat 1–28 van de 106 resultaten wordt getoond

Bamboematten

Wanneer je in de tuin of op het balkon aan het genieten bent van de buitenlucht is het uitzicht waarschijnlijk niet vergelijkbaar met dat van Bali. Om die exotische look naar jouw tuin of balkon te halen kun je gebruik maken van bamboematten. Bamboematten zijn duurzaam, licht in gewicht en gemakkelijk te bevestigen tegen een bestaande schutting of hekwerk.


Bamboemat gebruiken in de tuin of op het balkon

Bamboematten kun je op verschillende manieren in de tuin verwerken, een veel voorkomende toepassing is het gebruik van een bamboemat als schutting. De matten zijn namelijk makkelijk te bevestigen tegen bestaande schutting of hekwerk van een balkon. Door het plaatsen van een tuinscherm van bamboe creëer je niet alleen een gezellige uitstraling maar ook meer privacy. Ook kun je bamboematten gebruiken voor het afschermen van bijvoorbeeld afvalcontainers. Deze heb je het liefst uit het zicht staan. In sommige gevallen worden matten van bamboe ook gebruikt voor horizontale zonwering, denk aan een overkapping. Afhankelijk van het doel kun je met een bamboemat jouw tuin of balkon leuk aankleden en genieten van een natuurlijke uitstraling.

Gespleten bamboematten of hele stok

Wanneer je op zoek gaat naar bamboematten zul je twee verschillende varianten tegenkomen, namelijk: gespleten bamboematten en bamboematten met ronde stokken.

Bij een gespleten bamboe stok in de mat of rol worden er delen van de stok gebruikt. De natuurlijke ronde bamboestokken zijn dus gespleten en verwerkt in een bamboemat. Dit geheel is wat fijner van structuur. De andere variant is een mat die ronde bamboe stokken gebruikt. Deze uitvoering is wat robuuster, wat zwaarder en ook vaak iets duurder. De hele stengel is er in verschillende diktes, maar ook in verschillende kleuren. Een mat van een dikke stengel is ook uitstekend als tuinscherm van bamboe te gebruiken. Zowel de gespleten bamboemat als de ronde bamboestok matten zijn er in verschillende afmetingen. De bamboestokken worden over het algemeen met gegalvaniseerde staaldraad aan elkaar bevestigd, dit geeft de mat extra stabiliteit.

Beide varianten worden vrijwel altijd geleverd als bamboemat op rol. Hierdoor zijn ze makkelijk en veilig te vervoeren. Bamboematten op rol hebben een lange levensduur maar moeten hiervoor wel goed onderhouden worden. Het onderhouden van de bamboe schutting op rol wordt vaak door de leverancier geadviseerd.

Bamboe versus hardhout

Bamboestengels kun je wat betreft hardheid vergelijken met eikenhout. Keihard, zet van nature nauwelijks uit en krimpt niet. Ideaal materiaal voor in de tuin of op het balkon dus. Onbehandeld krijgen de stokken net zoals hout op den duur een mooie natuurlijke grijstint. Je kunt de bamboestokken ook behandelen met een olie of een lak om de originele kleur te behouden. Een houten schutting is minder milieuvriendelijk, zeker de geïmpregneerde versie. Om bij hout zeker te zijn van een lange levensduur, moet je al snel kiezen voor de duurdere houtsoorten. Bamboematten zijn dus de ideale vervanger voor vergelijkbare houten of plastic oplossingen.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Een groot voordeel van bamboe is dat het bijna een onuitputtelijke grondstof is omdat het zo snel groeit, duurzaam dus. Dit verschilt wel per type bamboe plant, want er zijn ruim 1500 verschillende bamboesoorten. Niet al deze soorten zijn geschikt voor verwerking in de bamboemat. De tali, moso, nigra, tonkin en java zijn een aantal van de soorten die wel gebruikt worden in matten van bamboe. Bamboe is daarnaast ook milieuvriendelijk. Het kan namelijk weer gerecycled worden waar bio-energie mee opgewekt kan worden.