Resultaat 1–30 van de 70 resultaten wordt getoond

Verschillende soorten bamboematten

Wanneer je op zoek gaat naar bamboematten zul je zien dat er verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Los van de diverse afmetingen en kleuren die er beschikbaar zijn bestaan er twee type bamboematten, namelijk: gespleten bamboematten en bamboematten met ronde stokken. Zoals de naam het al zegt zit het verschil van deze bamboemat in de vorm van de bamboestok die er gebruikt is. Hieronder geven we iets meer toelichting over deze twee verschillende matten van bamboe.

Gespleten bamboematten

De gespleten bamboematten, zoals de naam het al zegt, bestaan uit matten met gespleten bamboe. Dit gebeurd meestal door de bamboestok in tween te splitsen. Hierdoor is de bamboemat stukken lichter van gewicht. Daarnaast wordt er minder bamboe gebruikt per mat waardoor deze bamboematten een stuk goedkoper zijn. Omdat er gebruik wordt gemaakt van gespleten bamboe en het geheel wat fijner van structuur is zijn deze matten van bamboe iets minder stevig dan wanneer je voor een bamboemat met ronde stok gaat.

Bamboemat ronde stok

De andere variant zijn bamboematten met ronde stokken. Deze uitvoering is wat robuuster, zwaarder en ook vaak iets duurder. De hele stengel is er in verschillende diktes, maar ook in verschillende kleuren. Een mat van een dikke stengel is ook uitstekend als tuinscherm van bamboe te gebruiken. 

Zowel de gespleten bamboematten als de bamboematten met ronde stok zijn er in verschillende afmetingen. De bamboestokken worden over het algemeen met gegalvaniseerde staaldraad aan elkaar bevestigd, dit geeft de bamboemat extra stabiliteit. Bamboematten hebben een lange levensduur maar moeten hiervoor wel goed onderhouden worden. Het onderhouden van de bamboematten wordt vaak door de leverancier geadviseerd.

Bamboemat gebruiken in de tuin of op het balkon

Bamboematten kun je op verschillende manieren in de tuin verwerken, een veel voorkomende toepassing is het gebruik van een bamboemat als schutting. De matten zijn namelijk makkelijk te bevestigen tegen een bestaande schutting of hekwerk van een balkon. Door het plaatsen van bamboematten creëer je niet alleen een gezellige en natuurlijke uitstraling maar ook meer privacy. Ook kun je bamboematten gebruiken voor het afschermen van bijvoorbeeld afvalcontainers. Deze heb je natuurlijk het liefst uit het zicht staan. In sommige gevallen worden bamboematten ook gebruikt voor horizontale zonwering, denk bijvoorbeeld aan een overkapping. Afhankelijk van het doel kun je met een bamboemat jouw tuin of balkon leuk aankleden en genieten van een natuurlijke uitstraling en voldoende privacy.

Bamboematten schutting maken

Het maken van een bamboemat schutting hoeft geen lastige klus te zijn. We laten je kort zien hoe jij in een mum van tijd bamboe tegen de schutting monteert.

1. Vermijd contact met de grond

Bij het plaatsen van een bamboemat schutting in de tuin is het belangrijk dat de mat geen direct contact heeft met de ondergrond. Zorg ervoor dat de mat ongeveer 2 á 3 cm van de ondergrond afstaat om rotten te voorkomen.

2. Gebruik geen spijkers bij bamboematten

Of je nou gebruik maakt van gespleten bamboematten of met ronde stokken, bij beide wordt het niet aanbevolen deze te monteren met spijkers. Bamboevezels lopen namelijk allemaal in dezelfde richting waardoor het splijten met bevestiging van spijkers stukken groter is. Bij het monteren van bamboe tegen schutting is het aan te raden om schroeven te gebruiken. Tip: Boor de gaatjes voor het schroeven wel even voor.

3. Installeer de bamboemat met zorg

Bamboe is van nature zeer sterk materiaal. Desondanks is het goed om het materiaal voor, tijdens en na de installatie met zorg te behandelen. Laat er bijvoorbeeld geen gereedschap op vallen of de bamboematten op de grond vallen. Dit kan scheuren of andere schade veroorzaken waardoor de bamboemat minder mooi wordt of zelfs onbruikbaar. Behandel de bamboematten dus altijd met de nodige zorg zodat jij kunt genieten van een mooie bamboematten schutting.

4. Bescherm je bamboematten schutting

Een bamboematten schutting extra beschermen is zeker aan te raden. Hiervoor gebruik je een speciale bamboe beits die jouw bamboematten een extra beschermlaag geven tegen verschillende klimaatomstandigheden. Deze beits is bij diverse partijen verkrijgbaar en afhankelijk van de oppervlakte goed betaalbaar.

Voordelen van een bamboemat

Matten van bamboe zijn uiterst geschikt voor in de tuin of op het balkon. De mogelijkheden zijn oneindig en het materiaal is ook nog eens duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd! Nu jij nog.

Bamboe is sterker dan hardhout

Bamboestengels kun je wat betreft hardheid vergelijken met eikenhout. Keihard, zet van nature nauwelijks uit en krimpt niet. Bamboematten zijn dus ideaal voor in de tuin of op het balkon. Onbehandeld krijgen de bamboematten net zoals hout op den duur een natuurlijke grijstint. Je kunt matten dan behandelen met olie of lak om de originele kleur te behouden. Een houten schutting is minder milieuvriendelijk, zeker de geïmpregneerde versie. Om bij hout zeker te zijn van een lange levensduur, moet je al snel kiezen voor de duurdere houtsoorten. Bamboematten zijn dus de ideale vervanger voor vergelijkbare houten of plastic oplossingen.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Een groot voordeel van bamboematten is dat bamboe bijna een onuitputtelijke grondstof is omdat het zo snel groeit, duurzaam dus. Dit verschilt wel per type bamboe plant, want er zijn ruim 1500 verschillende bamboesoorten. Niet al deze soorten zijn geschikt voor verwerking in de bamboemat. De tali, moso, nigra, tonkin en java zijn een aantal van de soorten die wel gebruikt worden in bamboematten. Bamboe is daarnaast ook milieuvriendelijk. Het kan bijvoorbeeld weer gerecycled worden waarmee bio-energie mee opgewekt kan worden.

Bamboematten op rol zijn makkelijk te vervoeren

Omdat de bamboematten tussen de bamboe ruimte hebben, kunnen deze makkelijk opgerold worden bij transport. Dit maakt het vervoeren van bamboemat op rol een makkelijke klus. Afhankelijk van de hoeveelheid bamboematten op rol die je nodig hebt is de kans groot dat je met eigen vervoer de matten gemakkelijk in huis haalt zonder hiervoor extra vervoer of aanhangers te huren. Wederom een mooi voordeel van bamboematten!

Bamboematten kopen via Bamboebaas

Bij Bamboebaas zijn we helemaal weg van alles dat gemaakt wordt van bamboe. We vinden het ontzettend belangrijk dat de zoektocht naar bamboe producten dan ook zo makkelijk mogelijk moet zijn. We helpen jou daarom met de zoektocht naar bamboematten door alle matten van bamboe te verzamelen op één plek. Filter de bamboematten zodat je gemakkelijk kunt vinden waar je naar op zoek bent. De juiste bamboemat gevonden? Wij verbinden je door met de verkoper waar je de bestelling kunt plaatsen.