Tuin & balkon

Tuinmeubelen van bamboe onderhouden: hoe doe je dat?

Tuinmeubilair van bamboe

Bamboe is een natuurproduct. Ondanks zijn natuurlijke oorsprong is het echter ongelooflijk sterk, elegant en geweldig voor het maken van meubels. Het verzorgen van je bamboe meubels zoals een tuinbank of loungeset, evenals je buitentafel en stoelen, is gemakkelijk, eenvoudig en kost niet veel tijd. 

Let extra op tijdens zeer koude periodes. Het maakt niet uit waar het van gemaakt is, de meeste tuinmeubelen hebben moeite om de kou te weerstaan. Net als bij hardhouten tuinmeubelen, verzwakken ijs en vorst de sterkte van bamboe. Zorg er dus voor dat je een beschermhoes over de eettafel, stoelen of tuinsalon legt als de temperatuur onder het vriespunt komt. Doe dit voordat er water of vocht in de kleine groeven van de bamboe komt. Als ijs smelt, zet het uit, waardoor sommige delen van het meubel kunnen breken.

Houd je meubilair schoon

Bamboe meubelen in de tuin worden graag af en toe schoongemaakt. Vuil en stof hebben de neiging om te schuren. Als je je tuinmeubelen gebruikt, kan het vuil en stof tegen het materiaal gaan wrijven. Dit kan leiden tot zwakke plekken en rafels. Je kunt een zachte borstel gebruiken om alle oppervlakken van de tuinbank, tuinset of stoel te reinigen van vuil, puin en gevallen bladeren. Vergeet niet om speciale aandacht te besteden aan de hoeken en aan de ruimte onder de bank of stoel. Gebruik nu je vacuüm om de kleinere stukjes vuil tussen het weefsel van het patroon te verwijderen. Was op een warme, winderige dag de bank of terrasstoelen met een zachte spons en een emmer warm zeepsop. Laat de schone meubels drogen in de schaduw in plaats van in direct zonlicht. Denk eraan, gebruik geen jetwash, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

Berg kussens in vacuümzakken op

Kussens maken tuinmeubilair nog comfortabeler. De stof op de zitkussens is vaak waterdicht of waterafstotend en kan beter tegen een lichte bui dan tegen een flinke regenbui. Ook al kunnen ze lichte regen aan, je kunt de kussens beter opbergen als er een grote zomerstorm op komst is of als het in de herfst kouder wordt. Ze in vacuümzakken doen is een goede manier om ze schoon en schimmelvrij te houden, maar zorg ervoor dat ze eerst schoon en droog zijn.