Beddengoed

Dekbed gids 2020: alles over dekbedden.

Dekbed gids 2020

Je ligt er vrijwel iedere nacht onder: een dekbed. Dekbedden houden ons warm en zorgen ervoor dat het vocht tijdens het transpireren in onze slaap goed afgevoerd kan worden. In dit artikel kom je alles te weten over het dekbed en weet je ook welk dekbed het meest geschikt is voor jou.

 1. Wanneer moet ik mijn dekbed vervangen?
 2. Wat voor dekbed heb ik nodig?
 3. Verschillende soorten dekbed materialen
 4. Dekbedden vergelijken
 5. Dekbed gewicht voor optimale nachtrust

Wanneer moet ik mijn dekbed vervangen?

Dat we tijdens de nachtrust transpireren is niks nieuws, maar wist je dat je per jaar wel een badkuip aan zweet verliest? 

Per nacht verlies je door je adem en transpiratie ongeveer 350 cc aan vocht. Dit staat gelijk aan een drinkglas van 350 ml. Dat is niet niks!

Maar de hoeveelheid dringt pas echt goed door wanneer we het omrekenen naar een jaar. Iedere dag een drinkglas van 350 ml aan vocht staat op jaarbasis gelijk aan +- 128 liter vocht. Dit is ongeveer net zo veel als een standaard maat ligbad!

Ondanks dat je hier ‘s ochtends weinig tot niets van merkt, heeft een dekbed over de jaren heen redelijk wat te verduren. Het is dan ook niet gek dat je je afvraagt wanneer je een dekbed moet vervangen.

Wanneer je begint te merken dat je het al een aantal dagen te koud of te warm hebt tijdens de nacht kan dit een teken zijn dat het dekbed op begint te raken. Ook wanneer het dekbed gelige vlekken vertoont (die ontstaan door transpiratie) is het dekbed aan vervanging toe.

Als vuistregel geven veel beddenzaken het advies om je dekbed na 8-10 jaar te vervangen voor een nieuwe. Weet je al niet meer wanneer je het dekbed aangeschaft hebt? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe.

Nieuw dekbed kopen: wat voor dekbed heb ik nodig?

Je dekbed is aan vervanging toe, en nu? Je vraagt je waarschijnlijk af welk dekbed je nodig hebt.

Zoals we al eerder schreven is de vuistregel voor de levensduur van een dekbed ongeveer 8 tot 10 jaar. Dat betekent dus dat de aankoop van een nieuw dekbed ook een goede keuze moet zijn.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbed zie je dat het verschil vooral in de maat en in de vulling van het dekbed zit. Het materiaal van een dekbed is dan ook heel belangrijk bij de keuze van een dekbed.

Naast de maat en de vulling is het ook goed om rekening te houden met onderstaande punten:

 • Wat is het vulgewicht van het dekbed?
 • Welke warmteklasse moet ik kiezen?
 • Wat is de gewichtsklasse van het dekbed?
 • Welke garanties heb ik bij de aankoop van mijn nieuwe dekbed?

Verschillende soorten dekbed materialen

De enorme keuze in verschillende dekbedden maken het jou niet makkelijker. Het dekbed is al sinds halverwege de 18e eeuw bekend. 

Door innovatie en nieuwe experimenten is er een ruime keuze aan dekbed materialen op de markt verkrijgbaar. Maar wat voor vulling is voor jou geschikt?

Omdat we allemaal persoonlijke voorkeur hebben is er voor iedereen een geschikt dekbed te vinden. De een houd ervan als het in de winter extra warm onder de lakens is terwijl de ander juist liever een dekbed heeft die heerlijk zacht aanvoelt.

De meest voorkomende dekbedden zijn:

 • Katoenen dekbed
 • Donzen dekbed
 • Synthetisch dekbed
 • Wollen dekbed

Katoenen dekbed

Een katoenen dekbed is volledig gevuld met katoen. Katoen neemt goed vocht op en heeft een zeer hoog ventilerend vermogen. Het zorgt daarom voor een heerlijk slaapklimaat. 

Het grote voordeel van katoenen dekbedden is dat het in de meeste gevallen op 90 graden gewassen kan worden en in de wasdroger kan. Vanaf 60 graden wassen doodt je allergie veroorzakende huisstofmijt. 

Een katoenen dekbed is dus zeer hygiënisch en daarnaast ook geschikt voor mensen met allergieën.

Donzen dekbed

Het donzen dekbed is gevuld met eendendons, ganzendons of eiderdons en veren. Donzen dekbedden zijn dik, luchtig en warm. Dons is namelijk (net als andere isolerende materialen) extra warm omdat dit een laag lucht vasthoudt dat verwarmt wordt door lichaamswarmte. Het is dan ook zo dat hoe dikker de laag lucht, hoe beter deze laag isoleert.

Synthetisch dekbed

Synthetische dekbedden werden vaak geassocieerd met slechte kwaliteit en vochtregulatie. In deze moderne tijd waarin we leven zijn de technieken vele malen verbeterd ten opzichte van tientallen jaren geleden. Een synthetisch dekbed is daarom nauwelijks meer te onderscheiden van natuurlijke materialen. 

Vezels van een synthetisch dekbed zijn hol of gesloten, dit bepaald de veerkrachtigheid en isolatie van het dekbed. Holle vezels zijn vaak veerkrachtiger en isoleren beter dan gesloten vezels, dit wordt dan ook in de meeste synthetische dekbedden toegepast.

Wollen dekbed

Het wollen dekbed wordt gevuld met schapenwol of geitenwol (cashmir wol). Dit dekbed staat bekend als het ‘klassieke dekbed’ en wordt vooral onder de senioren veel gebruikt. 

Wollen dekbedden nemen vocht goed op, ventileren en isoleren goed en zijn ten opzichte van andere dekbedden zwaar in gewicht. 

De zwaarte van een wollen dekbed ligt hoger omdat er ten opzichte van bijvoorbeeld een synthetische deken veel vulling nodig is om dezelfde isolatie te krijgen. Een zwaardere deken is voor sommige mensen een groot pluspunt en helpt de spieren makkelijker te ontspannen.

Dekbedden vergelijken

Om het jou extra makkelijk te maken hebben we de dekbedden per materiaalsoort op verschillende punten beoordeeld. Gebruik het onderstaande overzicht om overzichtelijk te kunnen zien wat de voordelen of nadelen per dekbed zijn.

Dekbedden vergelijken

Naast de meest voorkomende katoenen, donzen, synthetische en wollen dekbedden zijn er ook dekbedden die geschikt zijn voor alle seizoenen en dekbedden die gemaakt worden van het duurzame materiaal bamboe.

Bamboe wordt meer en meer gebruikt in alles rondom het huis en dus ook in dekbedden.

Een dekbed van bamboe kun je het beste vergelijken met een zijden dekbed die de volgende voordelen met zich meebrengt: lichtgewicht, luxe ervaring, anti transpiratie, anti allergisch, verkoelend bij hitte en verwarmend bij kou.

Maar waarom zou je kiezen voor een bamboe dekbed?

Bamboe dekbedden zijn sterk vochtregulerend en nemen tot wel 60% meer vocht op dan katoen. Door deze ventilerende werking zijn bamboe dekbedden zeer geschikt tijdens de warme zomermaanden.

Daarnaast heeft een dekbed van bamboe een antibacteriële werking waar het een zeer geschikte keuze is wanneer je allergisch bent. Door deze antibacteriële werking is het wassen van een bamboe dekbed ook eigenlijk niet nodig. Wel is het belangrijk dat je deze regelmatig lucht en opschud.

Kies het juiste dekbed gewicht voor een optimale nachtrust

Het gewicht van een dekbed kan een belangrijke rol spelen voor een optimale nachtrust. Herken je dat gevoel van rusteloze benen? Of wil je je nachtrust gewoon verbeteren?

Verzwaringsdekens kunnen een oplossing zijn!

Verschillende onderzoekers hebben uitgezocht waar het door komt dat mensen onder de druk van een verzwaringsdeken beter slapen. Volgens onderzoek zouden mensen door het gewicht dat op hen drukt een gevoel van veiligheid, rust en comfort ervaren.

Hoeveel weegt een dekbed?

Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram.

Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens. De algemene regel wanneer je kijkt voor een verzwaringsdeken is dat deze ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht moet zijn. Weeg je dus bijvoorbeeld rond de 80 kilo, kijk dan voor een verzwaringsdeken van +- 8 kilo.

Voor mensen die snurken of slaapapneu hebben wordt een verzwaringsdeken afgeraden. De extra druk op de borstkas die een verzwaringsdeken veroorzaakt kan ervoor zorgen dat de ademhaling onrustig wordt.

Nu je weet welke soorten dekbedden er zijn, kun je gericht op zoek naar een nieuw dekbed dat bij jouw wensen aansluit.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen bij de keuze en slaap jij binnenkort onder een heerlijk, fris nieuw dekbed.

Een reactie op “Dekbed gids 2020: alles over dekbedden.

 1. Maria ten Hoeve schreef:

  Fijn om te weten dat je een katoenen dekbed gewoon op 90 graden kunt wassen. Dat maakt hem inderdaad hygiënisch. Wij willen binnenkort ook naar de beddenzaak en daar nieuw beddengoed kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.