Schuttingen

Bamboe schutting onderhouden: dit moet je weten.

Bamboe schutting onderhouden

Bamboe is bij het juiste gebruik zeer duurzaam materiaal waarvan je jarenlang plezier kunt hebben. Naast het impregneren van bamboe, waardoor de levensduur al enorm toeneemt, is een bamboe schutting onderhouden van groot belang voor een lange levensduur.

In dit artikel lees hoe je jouw bamboe schutting moet onderhouden voor een extra lange levensduur en het behouden van zijn mooie originele kleur.

Door wijzigingen in temperatuur en luchtvochtigheid van de verschillende seizoenen zal bamboe langzaam slijten en zijn originele tint verliezen. Net als andere natuurlijke materialen die in de buitenlucht worden gebruikt is het daarom belangrijk je bamboe schutting goed te onderhouden.

Bamboe schutting onderhouden en beschermen  

Het vele gebruik van bamboe in tuinen heeft de vraag naar producten die slijtage en vervaging tegen gaan flink verhoogd. Daarom zijn er inmiddels voldoende producten op de markt die deze problemen verhelpen. 

Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat je dit proces probeert uit te stellen door na plaatsing van je schutting deze direct te behandelen met bijvoorbeeld een Bamboe protector, die UV vergrijzing en verwerking tegen gaat.

Laten we kijken welke producten er op de markt verkrijgbaar zijn voor het onderhouden van jouw bamboe schutting.

Bamboe beschermingsproducten

Bamboe Protector

Om bamboe te beschermen tegen UV vergrijzing/verwering.

Bamboe Ground Protector

Om bamboepalen die in de grond zijn geplaatst te beschermen tegen houtrot.

Bamboe onderhoudsmiddelen

Bamboe Booster

Om bamboe te voeden en een mooie diepe kleur te geven.

Grey Go

Om verweerde/vergrijsde bamboe schoon te maken.

Zwarte Bamboe Renovator

Om vergrijsde bamboe terug op kleur te krijgen.

Nog geen schutting gekocht? Lees dan verder…

Naast het onderhoud van je bamboe schutting is de aankoop en plaatsing ervan net zo belangrijk. Wanneer je dus nog geen schutting hebt gekocht helpen we je graag met onderstaande tips zodat jij zeker weten lang plezier hebt van je schutting.

Koop altijd geïmpregneerde bamboe

Bamboe heeft van origine maar een levensduur van minder dan 2 jaar. Het verduurzamen van bamboe na de oogst heeft een erg grote impact op de duurzaamheid en levensduur ervan.

De grote hoeveelheid zetmeel die aanwezig is in bamboe maakt het een aantrekkelijke plek voor schimmels, termieten en ander ongedierte. Deze onuitgenodigde gasten kunnen veel schade veroorzaken tijdens het drogen en opslaan van bamboe. Om bamboe immuun te maken voor insecten en daardoor de levensduur tot 10x te verhogen wordt bamboe geïmpregneerd. 

Dit wordt gedaan door een mengsel van mineralen, zoals borax en boorzuur, in de bamboe te spuiten (impregneren). Zodra de bamboevezels hun natuurlijke suikers zijn verloren en de vezels geïmpregneerd zijn met zout is het materiaal immuun voor insecten. Dit verhoogd de duurzaamheid van jouw schutting van 2 tot 20 jaar en meer!

bamboe impregneren

Bekijk het grootste assortiment bamboe schuttingen op Bamboebaas.nl

Nog op zoek naar een mooie bamboe schutting? Wij maken het jou extra makkelijk! Dagelijks struinen we het internet af naar de mooiste bamboe schuttingen om deze toe te voegen aan ons assortiment. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets misloopt, het grootste assortiment bamboe schuttingen vind je op Bamboebaas.nl

Tips voor het plaatsen van de schutting

1. Vermijd contact met de grond

Bamboe direct in de grond plaatsen verhoogd het risico op rotten. Om rottende bamboe te voorkomen zorg je ervoor dat je de bamboe minimaal 2 cm van de grond plaatst. Het wordt afgeraden bamboe direct in de grond te plaatsen, tenzij de bamboe goed ingesmeerd wordt met speciale bitumen verf of teer.

2. Gebruik geen spijkers bij de bevestiging

Door de structuur van bamboe vezels die dezelfde richting op lopen wordt het gebruik van spijkers als bevestigingsmateriaal afgeraden. Het gebruik van spijkers bij bevestiging van bamboe kan leiden tot scheuren. Bevestiging door middel van schroeven is daarom een betere oplossing. Zorg er wel voor dat je voor het schroeven eerst een gaatje voorboord. 

3. Installeren bamboe met zorg

Bamboe is niet bestand tegen ruwe omgang zoals het laten vallen op de grond, er met gereedschap tegen aan slaan of stoten tegen andere objecten. Ga altijd zorgvuldig met bamboe om en voorkom scheuren, raadpleeg desnoods een ervaren installateur bij het plaatsen van een bamboe schutting.

4 reacties op “Bamboe schutting onderhouden: dit moet je weten.

 1. Vincent schreef:

  Wij denken er ook over na om een bamboe schutting te laten plaatsen. We vinden het materiaal erg mooi en het zal goed passen bij de rest van onze tuin en inrichting. Goed om te weten hoe we dit materiaal het beste kunnen onderhouden.

  1. Bamboebaas schreef:

   Hi Vincent,

   Groot gelijk heb je, een bamboe schutting kan prachtig zijn in de tuin. Fijn om te zien dat je het een informatief artikel vindt. Laat ons weten welke bamboe schutting het uiteindelijk is geworden.

 2. Jannie van der Wal schreef:

  Ik heb een rol gespleten bamboe gekocht voor in een kinder jungle kamer. Nu komt er heel veel troep uit die rol en ook kleine zwarte beestjes. Wat kan ik hier tegen doen?
  En zijn die beestjes ook gevaarlijk voor de gezondheid van mijn kleinkind?

  Mvg Jannie van der Wal

  1. Bamboebaas schreef:

   Hoi Jannie,

   Dat is vervelend. Insecten komen normaliter zelden voor bij bamboe wanneer deze geïmpregneerd worden. Het lijkt er dan ook op dat dat bij de bamboemat die jij in bezit hebt niet gebeurd is. We adviseren je om contact op te nemen met het bedrijf waar je deze gekocht hebt.

   Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.