Algemeen

Bamboe, Rotan en Riet: dit zijn de verschillen.

Bamboe, rotan en riet planten

Duurzame materialen worden steeds populairder. De kans is groot dat je wel eens van bamboe, rotan of riet hebt gehoord. Deze materialen worden namelijk veel gebruikt in meubels, lampen en woonaccessoires. Maar deze materialen zijn ook uiterst geschikt voor een natuurlijke toepassing zoals een bamboe schutting of een rieten dak. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze materialen?

Voordat we het verschil goed in kaart kunnen brengen willen we eerst meer te weten komen over de materialen. Hieronder lees je in het kort wat bamboe, rotan en riet is.

Wat is bamboe?

Bamboe is een plantensoort die groeit in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De naam heeft dit materiaal te danken aan het Maleisische woord ‘Mambu’, wat letterlijk vertaald ‘geur’ betekent. 

Vele onder ons denken dat bamboe door zijn stevige en houten look bij de houtsoorten hoort. Toch is dit niet het geval. Bamboe behoort namelijk tot de plantensoorten en is daarmee een van de sterkste grassoorten op aarde.

Bamboe is duurzaam! Bamboeplanten groeien als kool, hebben geen bestrijdingsmiddelen nodig om insecten, virussen, onkruid en schimmels te bestrijden en hebben alleen zonlicht en water nodig om te groeien. 

De nabewerking van bamboe zorgt ervoor dat het materiaal extra stevig wordt en nog langer mee gaat. Dit maakt bamboe een perfecte vervanger voor hout of plastic en wordt daarom ook steeds meer gebruikt in producten voor in of buitenshuis.

Bamboe planten

Wat is rotan?

Je kent ze wel, die ‘rieten stoelen’ op het terras van menig restaurant of snackbar. Vrijwel iedereen heeft zich bij deze stoelen wel een keer vergist in het materiaal. Deze stoelen zijn namelijk gemaakt van rotan. In tegenstelling tot riet is rotan geen waterplant en daarom wel geschikt voor meubelen of andere woonaccessoires.

Rotan is afkomstig van de rotanpalm en komt vooral voor in de tropische regenwouden. De dikte van rotan varieert van drie millimeter tot wel tien centimeter. De lengte van rotan loopt nog verder uiteen en kan wel oplopen tot tweehonderd meter.

Rotan is van binnen massief en wordt versneden in verschillende diktematen. Na het versnijden noemen we het geen rotan meer maar riet of pitriet. Door rotan te versnijden kan het materiaal nog makkelijker gevlochten worden voor gedetailleerde patronen zoals bijvoorbeeld een stoelzitting.

Rotan planten

Wat is riet?

Riet is een plant die bij de grassenfamilie behoort. Riet is een echte waterplant en vindt je daarom langs sporen, akkerranden en de waterkant. Waar het riet als exoot in Noord-Amerika voorkomt wordt deze gezien als invasieve soort of onkruid.

Riet bloeit van juli tot oktober en kan tussen de een en drie meter hoog worden. Deze duurzame plantensoort is uiterst geschikt voor dakbedekkingen. Een rieten dakbedekking geeft een nostalgische uitstraling en is daarnaast ook ontzettend duurzaam.

Het gebruik van riet in interieurproducten komt zelden voor en wordt vaak verwarrend gecommuniceerd met de consument. Pitriet, dat afkomstig is van rotan, wordt vaker verwarrend gebruikt met riet omdat deze zoekterm voor de consument interessanter is.

Riet planten

Wat zijn de verschillen tussen bamboe, rotan en riet?

Nu we een goed beeld hebben van wat bamboe, rotan en riet is kunnen we de verschillen gemakkelijk in kaart brengen.

Hieronder hebben we de kenmerken van bamboe, rotan en riet naast elkaar gelegd zodat je de verschillen makkelijk kunt vergelijken. 

Kenmerken van Bamboe

 • Bamboe is duurzaam;
 • Bamboe is een plantensoort;
 • Bamboe groeit in tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika;
 • Bamboe kan wel 35 meter lang worden;
 • Bamboe is hol van binnen;
 • Bamboe wordt veel gebruikt voor meubels zoals tafels en stoelen maar ook bamboematten voor in de tuin of dekbedden.

Kenmerken van Rotan

 • Rotan is duurzaam;
 • Rotan is een plantensoort;
 • Rotan groeit in de tropische regenwouden van de Himalaya, Zuid-China, Sri Lanka, Australië en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji.
 • Rotan kan groeien tot een lengte van 200 meter;
 • Rotan is massief van binnen;
 • Rotan wordt vooral gebruikt voor stoelen en woonaccessoires.

Kenmerken van Riet

 • Riet is duurzaam;
 • Riet is een plantensoort;
 • Riet groeit langs sporen, akkerranden en de waterkant;
 • Riet groeit tussen de 1 en 3 meter in lengte;
 • Meubels worden zelden gemaakt van riet maar van pitriet (rotan);
 • Riet is massief van binnen;
 • Riet wordt vooral gebruikt voor daken en muziekinstrumenten.

Shop het grootste assortiment bamboe producten bij Bamboebaas.nl

Wil jij ook genieten van de natuurlijke uitstraling van bamboe producten in of rondom huis? Bij Bamboebaas.nl verzamelen we alle bamboe producten van Nederland op één overzichtelijke plek.

Een reactie op “Bamboe, Rotan en Riet: dit zijn de verschillen.

 1. Emma de Graaf schreef:

  Bedankt voor de interessante uitleg over het verschil tussen bamboe, rotan en riet. Ik vind natuurlijke materialen erg mooi in en om het huis. Wij hebben net ons droomhuis gekocht, een huis met een rieten kap! Het is interessant om te lezen dat het riet een erg duurzaam materiaal is. Ons dak ziet er niet zo mooi meer uit, binnenkort komt er een professional voor een rieten dak reparatie, hopelijk kan het dak daarna nog erg lang mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.